HLN 30/8 : mijn reactie op Isabelle Nijs van “Hairhospitality”

HLN 30/8 : mijn reactie op Isabelle Nijs van “Hairhospitality”

Michele Eeckhout uit Koksijde reageert op de Dialoogpagina van Het Laatste Nieuws op het nieuwe kapsalon van

Isabelle Nijs. “Mijn pruik afzetten was net bevrijdend.”

Isabelle Nijs, de ex van Sven Nys, richt zich in haar nieuwe kapsalon Hairhospitality ook tot klanten met haarproblemen. “Ze belanden in een sociaal isolement. Na een behandeling, met extentions of een pruik op maat, durven ze eindelijk opnieuw buiten te komen”, vertelde Isabelle in de krant van 25 augustus.

Foto Michèle `Francken

Ik kan niet anders dan daarop reageren. Ik voel me net bevrijd sinds ik me zonder pruik durf te tonen. Ik krijg daar trouwens heel positieve reacties op. Ik ben nu 54, en heb die pruik 12 jaar gedragen. Ik had een mooi kapseltje, echt. Het was een goede oplossing. Als veertiger had ik het kapsel van een ‘oud peeke’. Al jaren droeg ik altijd een sjaal. Ik kreeg al problemen met niet-kanker gerelateerde haaruitval of alopecia toen ik nog een kind van 12 was.

In mijn puberteit werd ik er depressief en opstandig door. Je loopt van de ene dermatoloog naar de andere. Bij elke nieuwe kuur ben je voor zes maand vertrokken. Weer eventjes hoop. Tot je voor de spiegel staat en weer een kale plek ontdekt. Op een bepaald moment was het voor mij beter om een pruik op te zetten. Maar sinds anderhalf jaar ben ik weer single. Af en toe ga ik eens op date. En dan moest ik elke keer opnieuw vertellen dat ik een pruik draag. Telkens kwam dan de opmerking: ‘Maar kaal kan toch ook mooi zijn.’

Een maand of drie geleden dacht ik: waarom zou je haar moéten hebben om mee te draaien in deze maatschappij? Misschien moet ik me effectief tonen zoals ik ben. Eerst deed ik het alleen tegenover vrienden. “Jij bent echt mooi, zonder pruik”, reageerden ze. Mensen vinden het tof dat je je toont zoals je bent. Als je dát uitstraalt, bekijken ze je niet scheef. Heel fijn om dat te ontdekken, nadat ik me een half leven had weggestopt en slecht voelde omdat ik niet was zoals de rest. Vandaar dat ik besloot ook op drukke plaatsen geen pruik meer te dragen. Met opgeheven hoofd.

Niemand hoeft medelijden met mij te hebben. Voor mij is het een coming out. Ik ben erover beginnen te bloggen op www.baldbarbarella.be. Zo kwam ik in contact met twee vrouwen die ook hun haar verliezen. Ik probeer tips te geven. Een toffe kledingstijl kan een opstapje zijn naar een positief zelfbeeld. Het gaat erom je zelfvertrouwen terug te winnen. Daar wil ik ook andere soorten buitenbeentjes bij helpen. Op Facebook voer ik al de hele zomer een aanvaardingscampagne onder de hashtag ‘nohairidare’.

Michele Eeckhout, Koksijde

 

Foto Griet Troch ‘The profiles’

mm
Baldbarbarella
info@baldbarbarella.be
No Comments

Post a Comment